vrijdag, november 11, 2005

Lezen in het bad

























Men vult het bad met heet water. Men voegt er Kneipp "Eucalyptus Badolie" aan toe. Men plaatst zijn goddelijk lichaam in de badkuip. Men neemt een goed boek en men leest totdat het vel bijna verschompeld is.

Zo gebeurde ook deze morgen en Murke begon aan het boek "Een geschiedenis van België" van Marc Reynebeau. Het woordje "Een" viel me direct op. Dit betekent dat Reynebeau zich eerder bescheiden opstelt en wil aantonen dat hij niet alle wijsheid in pacht heeft.

Momenteel heb ik reeds een 80-tal pagina's gelezen in dit boek. Deze pagina's behandelden de jaren 1830 tot 1850. Het geeft een mooie, verhelderende kijk op het sociaal-economisch leven in die jaren. Het boek leest uitermate vlot en is gelardeerd met tal van anekdotes en weetjes o.a.
  • Vanwaar komt de Belgische driekleur
  • Waarom rijden onze treinen links
  • De pastoors lagen aan de basis van de mythe "de koeien zullen geen melk meer geven want ze zullen schrikken van de treinen". Hoe komt dit ?
  • Het Gentse volksliedje "Koevoet is beter dan boelie" vindt zijn oorsprong in 1849. Vanwaar komt dit ?
  • Arbeiders waren in de jaren 1840 niet veel meer dan slaven. Getuige hiervan was het arbeidersboekje of livret. Wat was dit nu weer ?
  • Het schoolsparen onstond in 1848. Hoe kwam dit ?

Dit en nog veel meer kan je terugvinden in dit historisch boek. Na bijna 1/5 gelezen te hebben van dit boek durf ik toch al te stellen dat het een aanrader is.

Geen opmerkingen: