vrijdag, januari 13, 2006

Vrijdag de 13de



















't is vandaag Vrijdag de 13de. Er zijn nog altijd mensen die op deze dag enkel buitenkomen als het echt nodig is. Toen ik in 1986 in Brussel werkte, had ik een collega die op vrijdag de 13de verlof nam omdat ze op zo'n dag liever niet buitenkwam.

Volgens sommigen vindt de schrik voor vrijdag de 13de zijn oorsprong in de combinatie van vrijdag (dag waarop Jezus stierf) en het ongeluksgetal 13.

Anderen zijn van oordeel dat dit teruggaat naar vrijdag 13 oktober 1307

De orde van de Tempeliers werd door Paus Innocentius III in de 12 eeuw opgericht. De ridders van die orde speelden een belangrijke rol bij de Kruistochten, veroverden veel macht en aanzien en zaten goed bij kas. Een van de koningen van Frankrijk, Filips IV, had door veel leningen grote schulden opgebouwd bij de orde. Bovendien was hij ooit door de ridders geweigerd om lid te worden van de orde. Als ultieme noodgreep beschuldigde Filips de orde van ketterij. Op vrijdag 13 oktober 1307 werd Jacques de Molay, de laatste officiële grootmeester, samen met zestig andere tempeliers gearresteerd in Parijs. Tegelijkertijd werden ook op andere plaatsen in Frankrijk tempeliers gevangen genomen. Ze werden door martelingen gedwongen om hun schuld toe te geven. Allen werden tot de brandstapel veroordeeld. Paus Clemens V, die paus was geworden dankzij de steun van de Franse koning, gaf zijn goedkeuring aan de arrestatie en de veroordeling van de tempeliers. Vlak voor zijn dood op 18 maart 1314 sprak De Moley een vloek uit over de koning en de paus : zij zouden allebei nog hetzelfde jaar sterven. De paus stierf inderdaad een maand later, terwijl acht maanden later de Franse koning verongelukte tijdens de jacht. De arrestaties en de vervloeking zouden tot de angst voor vrijdag de dertiende bijgedragen hebben.

Niet in alle landen heeft men angst voor vrijdag de 13de. In Spanje en Latijns-Amerika heeft men schrik voor dinsdag de 13de

Op zo'n avond is er altijd wel een pareltje in het Horrorgenre te bewonderen. Vanavond om 20h30 op Prime Action "Hollow" het vervolg op "Sleepy Hollow" met Ichabod Crane.

Dus vanavond knusjes in de zetel, glaasje rode wijn, stukje chorizo, veelvuldig kaarslicht, "indian sandalwood" geurstokjes en vooral ..... mijn living volhangen met kruisbeelden.... om de demonen buiten te houden.

Geen opmerkingen: