zondag, april 23, 2006

Geocaching






















Gisteren zag ik in het programma "het leven zoals het is - de vakantie" twee Vlamingen die in Ierland op schattenjacht waren. Meer bepaald deden ze aan GEOCACHING. Net als een man van een toeristische dienst, ergens in Ierland, had Murke ook nog nooit gehoord van GEOCACHING.

Geocaching is op zoek gaan naar een verborgen schat op historische plaatsen of in mooie natuurgebieden. Door die zoektocht kom je in contact met mooie plaatsen op aarde. De "cache" de schat is een afgesloten plastieken doos die ergens verborgen zit. Daarin zitten meestal kleine prullaria en een klein logboekje. Als je een "cache" vindt, mag je iets toevoegen aan de schat of iets wegnemen. In het logboekje schrijf je een korte boodschap. Op die manier kan je ook weten hoeveel mensen reeds de cache gevonden hebben.

Wereldwijd zijn er 10.000 - en caches verborgen van Alaska tot Zuid-Afrika. Op het internet staan de caches beschreven. Je hebt een eenvoudige GPS nodig (kost een paar 100 €) en soms moet je iets ontcijferen.

Murke ziet dit volledig zitten om dat eens alleen of met een paar geïnteresseerden te doen. Ook op zijn volgende reizen zal hij misschien een paar caches zoeken.

Alle geregistreerde caches vind je terug op www.geocaching.com

In België zijn er al honderden caches. Bekijk het op www.geocaching.be
Enkel in West-Vlaanderen zijn er al meer dan 100. Klik op "toon alle Belgische caches op een landkaart" en klik vervolgens op West-Vlaanderen en je krijgt een kaart met alle caches in West-Vlaanderen. Klik vervolgens op één van de caches en je krijgt de volledige cryptische uitleg.

Hieronder bijv. de uitleg ivm "De Keuneleute" (in Staden)

http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=f1cd8f38-5829-448f-baff-f53b3cff37c5

Murke ziet het onmiddellijk zitten om met enkele avontuurlijke mensen een dagje / weekendje aan "geocaching" te doen. We spreken op voorhand af waar we naartoe gaan en combineren dat met het aanschouwen van de streek, een etentje, een drankje ten gepasten tijde.

Enkel heb ik nog geen GPS. Als iemand op de hoogte is van GPS-systemen die voldoen aan de criteria opgegeven op de site www.geocaching.com en hij/zij weet waar ik mij zo'n toestel kan aanschaffen, laat het maar weten. Prijsindicatie is ook meegenomen.

Er zijn ook enkele gepensioneerde lurkers die dagelijks Murkes weblog lezen wel .... als dat geen goed idee is om op een creatieve, gezonde manier de dagen te vullen

En wat zeggen we dan ??? ....

Dank Je Wel Murke voor alweer een waardevolle tip

3 opmerkingen:

Elsbabbel zei

lijkt mij tof om eens te doen,
schattenjacht voor volwassenen

de bevers zei

Elsbabbel,

schattenjacht in Schotland ?

Elsbabbel zei

Ja, schat.