woensdag, september 28, 2005

Ridder Murke

O ! wat was het gisterenavond weer gezellig ! Murke zat samen op café met 't mienwerkerke, Ivan met het korte vingertje en zijn deerne Sas met de guitige sproetjes.

Murkes nieuwe kapsel was het mikpunt van spot. Alle drie lieten ze zich niet onbetuigd en Murke kreeg de bijnaam "Ridder Murke". Volgens deze experts had Murke een kapsel zoals de ridders uit lang vervlogen tijden. Dit resulteerde in meerdere lachbuien. Op een bepaald moment dienden we 'Ivan met het korte vingertje' te reanimeren want hij bestierf het bijna van het lachen.

Maar Murke is trots dat ze hem vergelijken met een ridder. Het roemrijke geslacht van de Murkes is inderdaad afkomstig van een Engelse ridder. Heel lang geleden kwam ridder Steylant van Engeland naar Vlaanderen en verspreidde hier zijn zaad. Eeuwen later resulteerde dit in superieure wezens. De afstammelingen van ridder Steylant hebben iets adellijks over zich. Verder hebben wij ook ons eigen wapenschild bestaande uit 3 steenbokken.

Maar ja, de drie lachebekjes van gisteren hadden dat waarschijnlijk niet door. Hoe kan het ook anders. De deerne en 't mienwerkerke hebben namen die enkel voorkomen bij de laagste Italiaanse families. Hun voorouders zaten waarschijnlijk het overgrote deel van hun leven onder de grond (in de mijnen).

De naam van 'Ivan met het korte vingertje' heb ik kunnen traceren. En ook hier is dit geen verrassing. In de Middeleeuwen had je Floris, één van de voorvaderen van Ivan. Floris was niet al te snugger (eufemisme) evenals zijn vader Joris. Dus als men sprak van Floris, zei men altijd : "Ja ja, Floris van den dommen" waarbij ze doelden op vader Joris. Na verloop van tijd is 'Van den dommen' dan verbasterd tot de huidige naam van Ivan met het korte vingertje. En inderdaad hij heeft zijn naam niet gestolen

een trotse ridder Murke
roemrijke afstammeling van Ridder Steylant

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Zou het niet zo zijn dat de voorvader van Murke ergens in de duistere Middeleeuwen op zoek ging naar een stuk grond om zich te vestigen, in de duisternis dacht dat hij "het van het" gevonden had, maar 's morgens tot de ontdekking kwam dat zijn verkozen stukske land bezaaid was met stenen? Moe van het zoeken besloot hij zich daar tóch te vestigen...
Later, toen men in zijn omgeving sprak van die persoon, ging het over Roeland, je weet wel, die woont op het land met al die stenen...
De rest kan je wel raden zeker?
(en wie was dan "den dommen"?)
Trouwens, de voorliefde voor stenen is bij Murke nog altijd aanwezig: hoe zou hij anders aan die naam geraakt zijn????

Anoniem zei

Ivan met het korte vingertje deed ook enig onderzoek naar de herkomst van de ridderlijke naam van Murke. In de middeleeuwen leefde ene ridder Steyland in Engeland. Zijn mond liep over van hoe goed hij wel overweg kon met een zwaard. Niets was minder waar. Ze verbanden hem naar Vlaanderen. Daar leefde hij een kluizenaarsbestaan en als de nood het hoogst was, moest hij zichzelf behelpen (in middeleeuwse Engelse termen heette dit " The five nuckle shuffle") en was hij genoodzaakt zijn aarde te wippen in zijn achtertuin. Door het overvloedig "shuffelen" raakte stilaan zijn erf verzadigd en geleidelijkaan versteende dit. Op den duur werd zijn thuisfront het land van steen genoemd. Vandaar Murkes naam. Heden ten dage als Murke optrekt met 2 van zijn ridderbroers worden ze "De 3 steenbokken" genoemd.

Anoniem zei

O roemrijk superieur Murke !
Moest hij af en toe wat meer nederigheid vertonen, ge zou warempel wel eens de perfecte man kunnen zijn !
uw vrouwlijke lezeressen

de bevers zei

Ridder Murke is uitermate opgetogen dat hij vrouwelijke lezers heeft. Ridder Murke vindt jonkvrouwen de mooiste schepping op deze planeet.

Toch een kleine taaltip voor de vrouwelijke kunne. "vrouwelijke lezeressen" is 2 x hetzelfde, ofwel schrijf je "vrouwelijke lezers" ofwel schrijf je "lezeressen" want een lezeres is per definitie altijd vrouwelijk

Murke is opgetogen dat hij "het zwakke geslacht" iets kon bijbrengen

een nederig Murke