maandag, november 24, 2008

ALCATRAZ







Met enige reserve wegens serieus vermoeden van te toeristisch bezochten we Alcatraz.
En eerlijk, het mag gezegd : het is een absolute aanrader.

Een idyllisch boottochtje van een 20-tal minuten bracht ons naar het eilandje dat vroeger alleen bewoond werd door pelikanen. De Amerikanen pootten er echter al gauw een militair fort neer ter bescherming van de baai van San Francisco, het fort werd later omgebouwd tot één van de meest tot de verbeelding sprekende gevangenissen ter wereld.

Een boeidende film van een 30-tal minuten vertelt eerst over de geschiedenis. Daarna kan je op je eigen tempo de gevangenis bezoeken met de hulp van een koptelefoon en luisterapparaatje. Deze audiotour kaapte de eerste prijs weg en dat is meer dan verdiend : het boeiende verhaal wordt verteld door vroegere cipiers en gevangen. Je wordt er muisstil van...

Alcatraz was berucht, verdoemd en werd vervloekt door de gevangenen. Ze kraakten er boeven, dieven, verkrachters, moordenaars. Ze verfrommelden ze als tinnen blikjes, vergruisden hen tot nietig stof, kraakten , braken en vernietigden er de grootste misdadigers. Iedereen wou er weg, en wel zo snel mogelijk. Er waren in totaal 9 ontsnappingspogingen. Geen enkele ontsnappingpoging lukte echter : ofwel wachtte er je een kogel van de uitkijkpost ofwel de ijskoude onvoorspelbaare verraderlijke wateren van de de oceaan.

Al Capone zat er 4 jaar vast. Andere beruchte bewoners waren 'Machine Gun' Kelly en de 'Bird Man' Robert Stroud. Alcatraz is beklijvend en beklemmend, je wordt er met de neus op een keiharde wereld gedrukt, een wereld die je vanuit een comfortabele positie als toerist echt zelf moet zien, onbeschrijfelijk !

Als de film 'Escape from Alcatraz' nog eens op de buis komt die het verhaal vertelt over 3 boeven die zich 1 jaar lang dagelijks een weg naar de vrijheid schraapten door hun celmuur door middel van een soeplepel : KIJKEN !




















Geen opmerkingen: