maandag, februari 18, 2008

't vintje is weg



Ik probeer dagelijks te kijken naar "Man Bijt Hond". Nu en dan word ik ontroerd of glimlach ik bij het zien van hun reportages.

Deze week bracht "wordt vervolgd" ons naar een troosteloos café in Oedelem. Een zeer oude man zat voor het raam naar buiten te kijken. Het bleek de cafébaas in zijn eigen café. Hij zei dat er vroeger altijd ambiance was in zijn café maar dat nu bijna al zijn caféhangers dood waren.

Er kwam een stokoude man binnen en samen met de cafébaas dronk hij een dreupel. Er werd een nietszeggend gesprek gevoerd dat er vroeger veel gebeurde ... en ze hadden het toch gehad. Waarna beide mannen voor zich uit staarden ... hun blik gericht op de dood.

De man verliet het café en de cafébaas keek terug naar buiten en zei : "'t vintje is weg". En in die zin zat zoveel vervat want zijn beste vrienden waren dood en hij moest waarschijnlijk zijn laatste dagen doorbrengen met mensen die niet echt zijn vrienden waren ... daarom zei hij ook niet bijv. René is weg maar "'t vintje" is weg.

Daarom moeten we er zoveel mogelijk van profiteren zodat we later (en hopelijk veel later) kunnen zeggen : "wij hebben toch schone zaken meegemaakt"

Voor mij is dit reeds één van de mooiste TV-momenten van het jaar. En hopelijk kunnen we nog vele jaren genieten van de frisse kijk van "Man Bijt Hond" op de wereld

1 opmerking:

wallican zei

tis waar
tis soms zo skwone omdat tzo simpel is
ligt dicht bij de documentaire "geel" waarin ook
zo'n treffende zinnen voorkwamen

vgm