zaterdag, maart 15, 2008

De Amerikaanse Ziel



Rik Vanwalleghem, huidige directeur van 'het centrum van de Ronde van Vlaanderen' maar voorheen journalist en eindredacteur van het Nieuwsblad schreef het vlot lezende boek "De Amerikaanse Ziel".

Hij deed reeds een 10-tal huisruilen met Amerikanen en verbleef op die manier telkens 3 weken op een andere plaats in Amerika. Verder kwam hij voor hij zijn werk ook regelmatig in Amerika.

In dit boek beschrijft hij zijn wedervaren en bespreekt hij op zijn eigen, grappige manier "de Amerikaan in 8 vooroordelen"

- Amerikanen zijn hebzuchtige materialisten
- Amerikanen zijn oppervlakkige hypocrieten
- Amerikanen zijn vraatzuchtige dikzakken
- Amerikanen zijn overantwoordelijke individualisten
- Amerikanen zijn domme cultuurbarbaren
- Amerikanen zijn milieuverpestende megalomanen
- Amerikanen zijn geborneerde godsdienstfanaten
- Amerikanen zijn geweldige patriotten

Voor mensen die reeds in Amerika waren, zullen sommige situaties zeer herkenbaar zijn. Voor de mensen die van plan zijn te gaan, is dit een mooie inleiding. Maar voor iedereen is het vooral een lekker, lezend boekje van 240 blz.

Eén voorbeeldje

Op een bepaald moment spreekt hij in het boek over het feit dat in Amerika alles groter is bijv. auto's, huizen,... Zo had Ikea een fout gemaakt bij de lancering van de Ikea winkels in Amerika. De vazen waren in een spoedtempo uitverkocht ... reden : de Amerikanen dachten dat het glazen waren om uit te drinken

Geen opmerkingen: