zondag, april 03, 2005

The Scorpions in Nederland


Gisterenmiddag vertrok Murke opgewekt naar Nederland. "The Heavy metal lady" had in laatste instantie afgezegd. Ze vreesde er een beetje voor of meer dan 6 maanden zwangerschap en heavy metal een ideaal huwelijk was. En misschien heeft ze gelijk want je weet nooit dat na het aanhoren van Judas Priest, de antichrist Damien geboren wordt. Dit vond ik trouwens een prachtige gimmick in "Het geslacht de Pauw" als Barts onecht kind Damien ten tonele verscheen. Hieruit blijkt ook Barts voorliefde voor de betere horrorfilm want dit was een perfecte persiflage op Damien Thorn van "The Omen", maar dat hadden jullie waarschijnlijk ook opgemerkt, of niet ? Maar we dwalen af.

Murke kwam omstreeks 16h00 aan in 's hertogenbosch en verkende dit stadje even. Er waren een paar mooie straatjes en Murke besloot iets te eten op het terras van zo'n drukke straat. In het straatbeeld verschenen meer en meer 'heavy people' (T-shirts Judas Priest, Scorpions, Motörhead en opvallend veel Saxon T-shirts). Ieder heavy-ogend exemplaar kreeg van Murke een flyer in de handen gestopt. Omstreeks 18h00 kwam ik aan in de Brabanthallen in Den Bosch. Er was een verbod tot flyeren maar Murke omzeilde dit natuurlijk. Murke vatte post tussen de parking en de ingang van de zaal waar iedereen diende te passeren en zo kon Murke toch een 1.500 flyers uitdelen. De Nederlanders, Belgen en Fransen waren zeer beleefd. Als het druk werd, stonden ze zelfs in een rij om een flyer te krijgen. Een wulpse Hollandse meid gaf Murke zelfs een kus op de wang toen ze de naam "Europe" zag. Op zo'n moment is het moeilijk om je aandacht bij het flyeren te houden.

De ingang van de Brabanthallen bestond uit twee grote draaideuren. Op de ronde koepels bevestigde Murke 8 reuze Schwung-affiches zodat iedereen die binnenging en buitenging er niet naast kon kijken. Een security-man kwam even poolshoogte nemen maar Murke had dit op voorhand aangevraagd en toonde de man dan ook triomfantelijk de goedkeuring via email. Dit was voor deze man dan ook voldoende. Schwung 2005 waren werkelijk de enige affiches die daar hingen. Murke kreeg er zowaar een demi van. Zoals meer gebeurt bij zo'n concerten zijn er te weinig bonnetjeskramen (15 mins wachttijd voor bonnetjes), onbegrijpelijk !

Het concert dan. Wel gastjes, The Scorpions rocken als de beesten en dit betrof hier slechts een set van 1h00. Op Schwung spelen ze 90 mins en is het een headlining show (nog meer licht,...). De zanger Klaus Meine is nog uitstekend bij stem en de twee gitaristen (Schenker en Jabbs, foto) duelleren er soms stevig op los. Er was één tearjerkingmoment bij "Winds of Change". Massaal handjes en aanstekers in de lucht. Maar Murke herinnert zich vooral de hardere nummers als een fantastisch "Blackout" en twee sublieme bisnummers "Dynamite" en "Rock you like a hurricane". The Scorpions weten exact hoe een publiek te bespelen en dit in combinatie met een verzorgde lichtshow maakten dit optreden meer dan geslaagd. Dan was het de beurt aan de 'janet in leder' nl. Rob Halford en Judas Priest. Het werd van meetaf aan duidelijk dat het geluidsvolume opengedraaid was. Bij iedere slag op de basdrum was er een windverplaatsing die Murkes broekspijpen deden bewegen. Om nog maar te zwijgen wat er gebeurde met Murkes inwendige organen. Ook hier twee supergitaristen en ijzersterke songs maar Murke heeft het niet zo voor de zanger Rob Halford, die erbij loopt als een kruising tussen een leather janet, die zopas uit de darkroom komt en de reincarnatie van de Satan. Ook zijn stemgeluid kan beter. Maar toch genoot Murke volop van de Judas Priest nummers want dit zijn 'heavy metal classics'. Op de terugreis hoorde Murke op de radio dat de paus overleden was. Murke vond dat de media de laatste tijd veel te veel aan lijkenpikkerij deed en alhoewel Murke het niet eens was met vele standpunten van de paus, denkt Murke toch dat de paus een goed mens was en Murke werd eventjes verdrietig om het heengaan van de paus. Raar hé Posted by Hello

1 opmerking:

Anoniem zei

Hier de thuisgebleven heavy metal lady. Bij het lezen van dit verslag was ik dan toch een beetje opgelucht dat ik thuisgebleven was. Stel je voor dat de 7,5 mnd oude foetus ineens inspiratie vond bij de janetterige zanger van Judas Priest (moeder Rita zou nogal lachen zeker!!!). Maar een terraske en etentje hadden er natuurlijk wel bijgekund. En niet te vergeten, een uniek moment van pauselijk verdriet delen met een heavy metal fan....