woensdag, januari 26, 2005

"Succes in 100 dagen" vs. "Dragons' Den"


Gisterenavond gekeken naar "Succes in 100 dagen" op VT4. Een 100-tal mensen mochten een idee van een zaak voorleggen aan 4 juryleden uit het bedrijfsleven en uiteindelijk zouden er 6 uitgekozen worden die elk 10.000 € startkapitaal zouden krijgen om hun zaak in 100 dagen op te starten. Dit programma komt mede tot stand met steun van de Vlaamse Gemeenschap. Dom blondje, Patricia Ceyssens, ziet zo'n programma als aanzet tot ondernemersschap in Vlaanderen. Ocharme, het wicht !!! Wat we vooral zagen, waren dromers die een idee hadden maar zeker nog niet nagedacht hadden over een businessplan m.a.w. is mijn product/dienst verkoopbaar, hoe breng ik het onder de aandacht, welke omzet en winst denk ik te realiseren, hoe distribueer ik mijn product,.... Wel op al deze vragen kreeg ik geen antwoord ('t is voor VT4, dus het zal niet te moeilijk mogen zijn, zeker). In plaats daarvan kregen we de typische Vlaamse kruideniersmentaliteit te zien nl. een volwassen editie van het 'winkeltje spelen' dat we weleens deden als kind. De winnaars waren dus ook allemaal projecten uit de Horeca. Vreemd genoeg, komen de meeste faillissementen voor in de horeca ! De winnaars waren Boon (exclusieve chocolade verkopen), Bar Bouffe (restaurant met wereldkeuken), Tyrone (piano/jazzbar), Lagune (frietkot in een aquariumomgeving), Erwins frietmobiel (rondreizende ijskar maar dan met frieten), Dari (koffiehuis). Zonder TV-aandacht zijn 5 van deze 6 beginnende zaken zeker tot mislukken gedoemd zijn. Deze mensen krijgen dan, ocharme 10.000 €, om hun zaak op te starten. Maar wat, kan een mens in hemelsnaam doen met 10.000 € startkapitaal. Als dit programma tot voorbeeld moet dienen tot ondernemen dan komen er in de komende jaren 1000-en horecazaken bij en komen er in de komende jaren ook 1000-en faillissementen bij.

Neen, geef mij dan maar het uitstekende Dragons' Den op BBC www.bbc.co.uk/dragonsden Hier komen jonge ondernemers geld vragen aan mogelijke investeerders (de jury bestaat uit miljardairs), die hun eigen geld in het project investeren. De gevraagde bedragen zijn ook hoger en realistischer bijv. 200.000 £ (12 milj. Bef). Maar de vragen van 'The Dragons' (de jury) zijn dan ook meer toegespitst op het vlak van businessplan,.... De kanidaten worden op een rooster gelegd en enkel de besten krijgen een deal.

Een voorbeeld

een kanidaat vroeg 150.000 £ om een netwerk van paraplu-automaten te plaatsen in de ticketbalies van de Londense metro's. Dit klinkt misschien niet interessant maar de man had volgende extra troeven : de paraplu's kon hij aanbieden aan 3 £ (ipv 5 £ bovengronds), hij had een patent op de automaat (prototype was reeds af), hij had ook reeds een contract met de Londense metro om meer dan 200 automaten te plaatsen en dat voor 9 jaar. En nu komt het interessantste nl. de automaten waren voorzien van een TV-scherm waarop reclamefilms konden afgespeeld worden. Dus de voorbereiding was er al en er kon op 2 manieren geld verdiend worden nl. verkoop paraplu's en vooral reclame-inkomsten. Wel deze man kreeg één van de miljardairs zover om 150.000 £ te investeren in de productie en plaatsing van deze automaten. In ruil vroeg en kreeg hij 25% van het bedrijf met de belofte om zelf te zorgen via zijn kanalen voor de verkoop van de publiciteit. Wel dat vindt Murke nu eens een manier van werken. Kijk en vergelijk volgende week dinsdag zelf eens. Kijk naar VT4 en neem ondertussen op BBC 2 "Dragons' Den" op (21h00 - 22h00) Posted by Hello

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wel Murke (?) ik ben één van die winnaars van VT4 succes in 100 dagen en ik wil je laten weten dat mijn zaak intussen zeer bloeiend en lucratief blijkt te zijn en dat de omzetcijfers van de eerste weken meer dan voortreffelijk zijn....de beste stuurlui staan aan wal...ook een oud vlaams gezegde en nu ook weer blijkbaar meer dan waar!!

Anoniem zei

We zijn nu enkele jaartjes later en voorwaar.....jullie hadden gelijk!! Van de zes gestarte ondernemingen zijn er reeds vier failliet!! Wat schiet er over: Chocolaterie Boon, deze mensen hebben echter een zeer kapitaalkrachtige familie achter zich dus die zullen volgens mij altijd voldoende fondsen vinden om de zaak te laten draaien. Tweede overblijver: Erwins Frietmobiel....en laat die nu net het eerste koppel zijn dat "buitengevlogen" is door de vakkundige jury wegens commercieel niet haalbaar. We draaien intussen 5 jaar vollop mee in de feestcatering en ik mag zeggen dat het heel goed loopt. Daaraan zie je hé....vakkundige jury....my ass!!!! Van de winnaars van 25.000 euro (frituur Lagune) horen we inmiddels niets meer. Overgenomen staat op de deur....tja.....blijkbaar hebben sommige het ondernemen in Vlaanderen toch een klein beetje onderschat!