zondag, april 06, 2008

Das Leben der Anderen



Vrijdagavond was ik een beetje ziekjes en kroop ik vroeg onder de wol. Zaterdagmorgenvroeg was ik klaarwakker en ik besloot er een rustig dagje van te maken en enkele zaken te bekijken die al een tijdje op mijn digicorder stonden.

Zo genoot ik van twee afleveringen van Lewis. Vervolgens zat ik nu en dan te lachen bij het aanschouwen van Cars, een prachtige pixar-creatie.

Ollie en Kip hadden me al gezegd dat ik zeker moest kijken en inderdaad Das Leben der Anderen is één van de mooiste films die ik ooit zag.

Het handelt over de voormalige DDR en toont hoe de Stasi te werk ging. Begin jaren 80 had ik het geluk de DDR te bezoeken alsook Oost-Berlijn. We werden bestookt met propaganda dat alles OK was bijv. Toen we door Oost-Berlijn reden, was er bijna niemand op straat. We vroegen dit aan de gids en ze zei : "Natuurlijk is er bijna niemand op straat want het is weekend en dan gaan alle Oost-Berlijners naar hun buitenverblijf".

Ik heb nooit gedweept met één of andere politieke strekking. Het was een tijdje bon ton om te dwepen met socialisme of communisme. Ik vroeg dan telkens wat ze dachten van Stalin en velen zeiden dat hij veel gedaan had voor de wereld maar dat hij ook een paar foutjes gemaakt had .... welnee mannekes, Stalin was even erg als Hitler en dus ook een massamoordenaar en een uitermate verfoeilijke figuur.

Murke heeft zich nooit voor één politieke kar laten vangen. Hij vindt in iedere politieke partij, met uitzondering van het Vlaams Blok (Belang krijg ik nog altijd niet uit mijn strot) wel iets. En gelukkig kunnen wij dat hier in België. In de voormalige DDR was dit zeker niet het geval.

Das Leben der Anderen won een oscar voor de beste buitenlandse film in 2007 en dat is meer dan terecht. De acteerprestaties zijn subliem.

Heb je Prime, wel deze film zit in het gratis prime aanbod.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Murke vewardt zoals vaak ideologie, democratie en extremisme, maar net zoals bij zijn culturele-, sociale- en mediavoorkeuren blijft hij bij dit alles netjes politiek correct. Uiteraard.
Zijn bezoek aan de voormalige DDR kan ik alleen maar benijden, er gaat niks boven de werkelijkheid, zijn gebrek aan goeie cinema als referentiepunt voor Das Leben.. niet.
6,5/10.

Anoniem zei

Ja Murke 'tis waar wat je verteld.
Maar denk ook aan de films van Fasbinder, Das boot , der untergang en die blichentrommel , allemaal duitse parels van films.


ollie