Gisteren sprak men in het VRT journaal over een ophefmakende reportage over koningin Paola. In feite was het niets meer dan een georchestreerd promofilmpje, gemaakt in opdracht van het Hof. Het Hof besliste wat er mocht gefilmd worden, wat er mocht gevraagd worden. Verder werden ze betrokken bij de eindmontage,... kortom volksverlakkerij.
Een ophefmakende reportage zou zijn indien bijv. Walter Zinzen live koningin Paola gedurende een uur zou interviewen. Daarbij is de koningin op voorhand niet op de hoogte van de vragen. Enkele mogelijke vragen :
- Jullie spreken altijd over de kansarmen van de maatschappij. Jullie gekend vermogen bedraagt ongeveer 25 miljoen €, jullie echte vermogen is een veelvoud van dit bedrag. Dus jullie zullen nooit geldzorgen hebben. Zou je de jaarlijkse dotatie niet beter weigeren zodat dit geld naar de kansarmen kan gaan
- Vind je één van je kinderen verstandig genoeg om koning te worden
- Jullie zijn aanhangers van Opus Dei. Hoeveel geld (belastingsgeld) geven jullie jaarlijks aan deze sekte.
- Een buitenlander die zich wil integreren spreekt na 3-4 jaar perfect Nederlands. Na 40 jaar in België spreek jij nog altijd Nederlands als een kind van 10 jaar. Is dit omwille van de minachting tov het Nederlands.
- Vind je dat Albert Delphine Boël moet erkennen
- Vind je het vorstenhuis een democratisch instituut
- ..........
Dan zou men pas kunnen spreken van een ophefmakende reportage. Maar nee, het was een flauw afkooksel van Royalty. De VRT bezondigt zich de laatste tijd meer aan het feit dat ze het journaal gebruiken om hun eigen programma's of hun verborgen agenda te promoten :
- Heel dat Eurosong en Kate Ryan gedoe werd ongelooflijk opgeblazen in het Journaal
- Zondag was er de show "morgen media", een gedrocht op Ketnet-niveau met als enig doel tonen dat de VRT bezig is met de digitale toekomst en dat er in de volgende beheersovereenkomst meer geld moet komen van de overheid om deze toekomst te realiseren
Toch blijf ik Eén en Canvas waarderen. Er zijn heel wat goede programma's te zien en in vergelijking met het buitenland hebben we zelfs de beste openbare omroep.
Maar kritische journalistiek is bijna verdwenen. Is er een verschil tussen deze georchestreerde royalty-documentaire en zelfgemaakte nieuwsitems door de regering Bush in Amerika ? Ik denk het niet.
1 opmerking:
Het is de koningin niet toegestaan om interviews te laten afnemen. Daarom heette het ook "De Koningin spreekt". Toevallig staat de camera in de buurt als vrienden haar aanspreken.
De kritiek is inderdaad gegrond, maar ik denk dat ze op zulke pijnlijke vragen niet mag antwoorden (de grondwettelijke belemmering van neutraliteit waar ze zich te (on)pas op moeten beroepen).
Een reactie posten